Prvi klonovi majmuna u svijetu stvoreni u Kini

0
19

Znanstvenici u Kini prvi su postigli svijet kloniranjem dva majmuna. Oni su došli na ovaj svijet koristeći isti postupak koji je klasirao Dolly ovce prije više od 20 godina. To su prvi primati koji će se stvoriti pomoću ove tehnike – što sve približava mogućnost kloniranih ljudskih bića.

Zhong Zhong je rođen prije osam tjedana i Hua Hua prije šest tjedana. Imenovani su po Mandarinskom pojmu za kinesku naciju i ljude. Istraživači kažu da se majmuni hrane u bocama i da se trenutno razvijaju normalno. Očekuju da će se tijekom sljedećih mjeseci roditi još makaških klonova.

Tima je zatim testirala tehniku pomoću stanica preuzetih iz fetusa i odraslih macaquesa. Dok kloniranje pokušava koristiti stanice od odraslih macaques uspjelo je proizvesti dvije životinje koje su živjele, nijedna od njih nije mogla preživjeti vrlo dugo nakon njihovog rođenja.

Jedno od tijela primata nije se razvilo pravilno, i to je vidjelo da su se istraživači okrenuli korištenju stanica iz fetalnih macaquesa. Ukupno, istraživači su implantirali 79 embrija u 21 surogat. Šestoricu surogata pala je trudnoće, ali iz tih samo dva, Hua Hua i Zhong Zhong bili su uspješni živi rođeni rođaci. Iako to ne zvuči vrlo impresivno, to je izuzetan napredak u kloniranju primata.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here